Friday, January 27, 2012

Puding Jagung

Masa zaman budak-budak dulu suka betul makan puding jagung. Aku nie, makanan yang aku suka makan, aku mesti nak belajar cara membuatnya. So, kalau tergerak nak makan, boleh buat sendiri.

Agaknya sekarang ni musin puding jagung kot. Ramai tul customer aku order. Kadang-kadang sampai 5 loyang suh buat untuk kenduri. Nasib baik senang jer nak membuatnya. Jom kita buat sama-sama....



Bahan-bahan:

1 cawan tepung bird custard
4 1/2 cawan santan (1 cawan santan kotak + 3 1/2 cawan air)
1 cawan gula
1 cawan cream jagung
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar perasa jagung (optional)


Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Kacau sehingga semua sebati.

2. Masak diatas api yang sederhana dan kacau perlahan-lahan.

3. Apabila adunan dah nampak pekat dan berkilat. Padamkan api.

4. Masukkan adunan kedalam loyang dan sejukkan sebelum dihidang.

No comments: