Tuesday, January 31, 2012

Ketam Masak Black Paper With Shiitake Mushroom

Assalamualaikum semua...

Hari ni kat kedai ada jual macam-macam jenis ikan dan hubby ada ambil ketam. Dah lama tak makan ketam... Lagipun hubby kata susah nak makan... Tapi tadi aku tengok dia makan gak... tq hubby. Luv u... Semalam dah masak Lemak Siput Sedut, so ari ni just tumis kangkong kampung, goreng ikan gelama and Ketam masak black paper with shiitake mashroom... Emmm.. shiitake mashroom tu favorite aku sebenarnya... nak masak pun senang... hua..hua...hua...

Korang kenal tak shiitake mashroom? selalunya yang ada jual kat kedai jenis dried mushroom. Ada gak yang fresh punya. Tapi aku lebih suka yang kering sebab boleh tahan lama kalau disimpan. Kalau nak masak kena kena rendam dulu (selalunya aku rendam guna air panas, cepat sikit dia kembang dan lembut). Bila dah lembut, buang mushroom stem dan potonglah shiitake mushroom tu ikut suka.


Inilah Shiitake Mushroom yang fresh dan yang telah di keringkan

Ok, kat bawah nie resepi Ketam Black Paper With Shiitake Mushroom yang simple...



Bahan-bahan (untuk 2 orang makan):

2 ekor ketam sederhana besar (dibersihkan dan di toskan airnya)
*1 biji bawang besar (yang sederhana je)
*3 ulas bawang putih
*2 sudu besar lada hitam
*1/2 inci halia
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis (apa-apa brand je janji kicap manis)
3 biji Shiitake Mushroom kering (rendam dengan air panas hingga lembut dan potong 4)
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara:
1. Bawang besar di belah dua. Satu bahagian untuk ditumbuk halus bersama bahan lain yang bertanda *. Sebahagian lagi di hiris kasar.

2. Tumis bahan yang dah ditumbuk tadi hingga naik bau.

3. Masukkan sedikit air dan sos tiram. Kacau sebentar. Masukkan ketam dan Shiitake Mashroon. Kacau lagi dan tutup kuali/periuk anda. Sekali sekala kena kacau ketam tadi. Kalau nampak macam dah nak kering, boleh masukkan sedikit air lagi dan tutup.

4. Bila nampak ketam dah berubah warna, masukkan kicap manis dan hirisan bawang besar tadi. Kacau dan tutup kuali/periuk dalam 3@5 minit lagi sebelum dihidangkan.

** Dalam resepi ni mamang tak guna garam, gula dan serbuk perasa kerana sos tiram dah cukup masin, kicap pula dah cukup manis dan lemaknya. Lagi satu, kuah sos black paper ni akan pekat sendiri sebab sos tiram boleh memekatkan kuah@sos.

No comments: