Hari nie nak share resepi Kuih Kaswi Tepung Gandum. Ada sorang customer nak resepi nie. So, aku edit kat sini sekali untuk kawan-kawan mencuba.
Bahan-bahan:
*5 cawan air
*1 cawan gula merah
*1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 sudu kecil kapur sireh
Kelapa parut ( yang tak berapa tua )
Sedikit garam
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan yang bertanda * kedalam periuk dan masak hingga kesemua gula larut. Bila dah larut, sejukkan air gula tadi.
2. Panaskan kukusan.
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan.
4. Tuangkan bahan kedalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
5. Kukus adunan selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Tunggu sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
7. Gaulkan kelapa parut tadi dengan sedikit garam.
8. Lumurkan kuih kaswi yang dipotong bersama kelapa sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment