Assalamualaikum semua...
Lepas makan tengah hari tadi, dengan pantas terus buatkan puding untuk hubby.
Memandangkan dia tak suka makan kek, baik aku buat puding yang dia suka. Kira puding tuk besday dialah... Jom kita tengok resepinya...
Bahan-bahan:
1 cawan tepung bird custard
4 1/2 cawan santan (1 cawan santan kotak + 3 1/2 cawan air)
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
Pewarna merah
Pewarna hijau
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk kecuali pewarna. Kacau sehingga semua sebati.
2. Masak diatas api yang sederhana dan kacau perlahan-lahan.
3. Apabila adunan dah nampak pekat dan berkilat. Padamkan api.
4. Masukkan adunan kedalam 3 mangkuk yang berasingan. 1 mangkuk letak warna merah, 1 mangkuk lagi warna hijau dan 1 mangkuk lagi biarkan warna asal (kuning).
5. Sediakan acuan, dan letakkan puding tadi secara berselang-seli hingga habis. Perlu di ingatkan, puding tu mestilah diletak dengan kadar segera sebab puding tu akan mengeras bila dah sejuk.
6. Bila dah siap, masukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan...
No comments:
Post a Comment