Wednesday, February 1, 2012

My TomYam

Assalamualikum kawan-kawan...

Rasanya dah lama tul tak masak tom yam... Sekali sekala best gak makan lauk yang masam-masam sikit kan. tetiba kecur plak... Kat dalam peti ais ada daging yang dah direbus, ada sotong and ayam... Cukuplah tu untuk makan 2 orng jer... tapi kalau ada udang best gak... kalau ada la. Masalahnya tak ada... cerita jer le...

Kalau masak tomyam mesti nak kena guna daun dan limau purutkan. Kalau limau purut tu aku rasa semua orang dah tau rupanya. Tapi, daunnya tu... Mesti masih ada lagi yang tak tau macam mana rupanya... Menurut mak aku, daun limau purut ada yang jantan dan yang betina. Kalau kita masak guna daun limau purut yang jantan, lauk atau kuah kita akan menjadi pahit sedikit. Selalunya orang guna daun limau purut yang betina untuk memasak.


Bentuk daun limau purut yang jantan (daun yang hujung lebih besar dari yang pangkal)


Bentuk daun limau purut yang betina (daun yang hujung dan pangkal sama besar)

Sebelum aku share resepi My TomYam, aku nak share sikit cara potong sotong yang agak bersenilah juga. Mungkin ada kawan-kawan yang dah tau. Tak pa, bagi yang belum tau boleh cuba ye... Selalu kita potong sotong bulat-bulat kan, kali ni cuba buat ada bentuk kotak-kotak plak....


Sotong dibelah dua dan dihiris serong tapi tak putus (lihat gambar atas). Mula-mula serong kekanan kemudian serong ke kiri. Lepas tu barulah di potong 4.


Macam ni lah rupanya sotong yang kita potong tadi bila dah masak.

Ok, moh kita tengok resepinya...



Bahan-Bahan (Untuk makan 3 orang):

1/6 bahagian ayam (dipotong kecil dan dibasuh bersih. Toskan airnya)
3 ekor sotong (dibersihkan dan dipotong ikut suka)
1 magkuk kecil daging (yang telah direbus dan di potong)
3 batang serai
2 kiub tomyam
1 biji limau purut/nipis/ 4 biji limau kasturi
1 helai daun limau purut
1 biji bawang besar (dihiris kasar)
Garam dan serbuk perasa
Air Secukupnya
*3 biji bawang kecil
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*10 biji cili api

Sayur-Sayuran:
(Perlu dipotong dahulu)
Bunga kobis
Putik Jagung
Lobak Merah
Batang Saderi


Cara-cara
1. Tumbuk semua bahan yang bertanda *.

2. Didalam periuk, masukkan bahan yang ditumbuk tadi, ayam, sotong, daging, serai, kiub tomyam dan air. Tutup periuk dan masak diatas api yang sederhana.

3. Bila dah mendidih, perasakan dulu garam dan masamnya. Kalau kurang masin, letak garam dan kalu kurang masam letak perahan limau tadi.

4. Bila dah cukup rasanya, masukkan bawang besar yang dihiris, daun limau purut dan semua sayur-sayuran yang telah di potong tadi. Kacau sebentar dan biarkan tomyam kita mendidih sebelum dimatikan apinya....

Selamat mencuba....

No comments: