Sunday, February 26, 2012

Ayam Panggang



Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam (dibersihkan dan dibasuh bersih)
*1 sudu besar ketumbar
*1 sudu besar jintan putih
*1 sudu besar lada hitam
*1 batang serai ( dihiris kasar)
*1/2 cm halia
*1 biji bawang kecil
*1 ulas bawang putih

Garam secukup rasa
1/2 mangkuk kecil air
2@3 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak


Cara-Cara:

1. Dengan menggunakan pengisar yang kering, kisar semua bahan yang bertanda *.

2. Kemudian masukkan minyak kedalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Bila dah terbit minyak, masukkan air, madu dan garam secukup rasa. Kacau rata dan masukkan ayam yang telah dibersihkan tadi. Ayam tu kalau rasa besar sangat, boleh lah di belah ikut suka. Tutup kuali dan masakkan ayam tersebut dalam 5 minit. Jangan lupa untuk di kacau@terbalikkan ayam tadi dalam kuali, supaya rempah akan menjadi rata pada ayam.

3. Tutup api, dan letak ayam tadi keatas loyang sebelum membakarnya. Bakar selama 1/2 jam atau hingga masak sebelum dihidangkan..

Selamat mencuba...

No comments: