Sunday, February 5, 2012

Ayam Masak Kurma Dan Kacang Panjang Goreng

Assalamualaikum semua,

Hari ni hubby tolong ayahanda lagi. Alhamdulillah... menjalankan tanggungjawab sebagai anak lelaki namanya tu. Well, sure penat hari nie kan??? Hm... tengah hari tadi aku masak Ayam Masak Kurma dan Kacang Panjang Goreng. Selera aku tengok hubby makan. Sebenarnya dia lapar+penat tu.... Tak pa, tak rugi pun tolong. Dapat pahala tau... Eh..moh lah kita tengok resepinya...


Ayam Masak Kurma



Bahan-bahan (untuk makan 2 orang):

Bahan A-
1/4 ayam (dipotong, dibersihkan dan ditos)
1 paket rempah kurma Adabi
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 biji kentang (dibuang kulit dan dibelah 4)
1 biji bawang besar (dibelah 6)
2 biji lada merah
1 keping asam keping
Garam dan serbuk perasa secukupnya

1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
3cm kulit kayu manis
2 biji bawang merah (dihiris halus)
1 ulas bawang putih (dihiris halis)
3 hiris halia (diracik halus)

*3 biji bawang kecil
*2 ulas bawang putih
*1cm halia
*8 biji cili api

Cara-cara:

1. Tumbuk semua bahan yang bertanda *.

2. Didalam periuk, masukkan minyak untuk menumis. Dengan api yang sederhana besar, masukkan bahan yang telah dihiris tadi bersama kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang. Bila bawang dah kuning kekuningan, masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Kacau sebentar hingga naik bau.

3. Kemudian masukkan rempah kurma dan kacau. Masukkan santan cair, kentang, asam keping dan ayam. Kacau sebentar. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.

4. Bila kentang dah empuk, masukkan bawang besar yang di belah tadi, lada merah dan santan pekat. Perasakan garmnya dahulu. Kemudian kacau sehingga mendidih supaya tidak pecah santan.

5. Setelah mendidih, matikan api dan siap untuk dihidang.


Kacang Panjang Goreng



Bahan-bahan (untuk makan 3 orang):

*1 biji bawang besar (dihiris)
*2 ulas bawang putih (dihiris)
*2 biji lada merah (dihiris)
*3 hiris halia (dicincang)
15 ekor udang (dibuang kulitnya dan dibasuh bersih)
3 payung Shiitake Mushroom (direndam hingga kembang dan di potong memanjang)
6 batang kacang panjang (dipatah-patahkan dalam 1 inci dan dibasuh)
1 sudu sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit air


Cara-cara:

1. Masukkan minyak didalam kuali dan tumis semua bahan yang bertanda * hingga naik bau dengan menggunakan api yang sederhana.

2. Masukkan sedikit air, udang, garam dan shiitake mashroom. Kacau sebentar dan tutup kuali.

3. Bila udang dah masak, masukkan kacang panjang, sos tiram dan sedikit air lagi. Kacau dan tutup kuali dalam 3@4 minit atau sehingga kacang masak.

4. Perasakan garamnya, sebelum diangkat dan dihidangkan.

No comments: