Hari ni rasa macam nak masak Mee Kari lah... Dalam peti ais ada daging lembu yang dah siap rebus, ada udang dan sotong. Hm... selongkar punya selongkar, jumpa pun spageti dalam peti ais... Aku and hubby lebih suka guna spageti dari mee kuning sebab tak rasa muak bila makan. Mee kuning ni kadang-kadang ada yang rasa masin... So, bila dah letak kuah karinya, bertambahlah masinnya. SO, my suggestion, better guna spegeti. SEDAP.....
Ok, jom kita semak resepinya...
Cara nak rebus spegeti:
Rebus spageti hingga kembang. Kemudian, toskan airnya dan bilas dengan air paip hingga sejuk. Toskan semula. Masukkan spegeti tadi kedalam mangkuk dan letakkan sedikit minyak masak. Gaul rata supaya, spageti tadi tidak melekat antara satu sama yang lain.
Untuk di blender:
20 tangkai lada kering (dibuang biji dan di rendam dengan air panas)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
Bahan-bahan untuk menumis:
2 biji bwg merah ( dihiris )
1 biji bawang putih ( dihiris )
3 hiris halis ( di cincang halus )
1 1/2 paket kari daging babas
1 batang kayu manis
4 biji bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 tangkai daun kari
minyak utk menumis
Bahan-bahan lain:
2 mangkuk kecil daging lembu yang dah siap rebus (potong ikut suka)
4 ekor sotong (dibersihkan dan dibasuh. Potong ikut suka)
6 ekor udang (dibersihkan dan dibasuh)
2 keping tahu ikan@fish cake (dipotong ikut suka)
1 cawan santan pekat
2@3 cawan santan cair
2 keping asam keping
5@6 keping biskut marrie
garam & serbuk perasa
Bahan-bahan hiasan:
Sawi (di basuh bersih, potong ikut suka dan dicelur)
Kobis (di basuh bersih, potong ikut suka dan dicelur)
Tomato (dibasuh dan di hiris)
Daun sup dan daun bawang
Taugeh (dibersihkan dan dibasuh)
Telur ayam (direbus hingga masak)
Tahu putih (di goreng dan di hiris)
Lada Merah (dihiris)
Bawang goreng
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, masukkan semua bahan-bahan untuk menumis hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah di blender tadi. Kacau rata hingga terbit minyak sedikit.2. Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga rata. Masukkan santan cair+santan pekat, asam keping, daging, udang, sotong, garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau sebentar dan tutup periuk hingga kuah kari kita mendidih..
3. Tumbukkan biskut marrie hingga menjadi serbuk. Bancuh dengan sedikit air hingga nampak pekat. Kemuadian, masukkan dalam kuah kari tadi dan kacau sehingga pes biskut marrie tadi larut. Kuah kari akan menjadi pekat bila pes biskut marrie tadi larut dan sebati dengan kuah kari.
4. Bila dah mendidih, matikan api.
5. Cara nak hidangkan: Masukkan spegeti dalam mangkuk, kemudian letak sayur-sayuran yang telah dicelur tadi, letakkan hirisan tahu, tomato dan telur. Sekarang bolehlah sendukkan kuah kari tadi bersama isinya. Akhir sekali hiaskan dengan hirisan lada merah, taugeh, daun bawang dan sup serta bawang goreng. Kalau nak letak limau kasturi pun boleh...
Siap....
No comments:
Post a Comment