Thursday, December 22, 2011

Bubur Nasi



Selalunya kalau sakit tekak aku akan masak bubur. Kadang-kadang makan bubur kosong dengan kicap jer... Maklumlah tengah tak ada selera nak makan yang sedap-sedap. Selalunya kalau cakap nak masak bubur jer, confirm kena tanak nasik awal pagi sebab takut tak sempat jadi bubur. Sekarang, 1/2 jam jer dah siap masak bubur. Masak dalam rice cooker lagi...
Kali ni aku nak kongsi cara masak bubur nasi dengan cepat.

Caranya:

1. Sediakan blender untuk mengisar bahan yang kering.



2. Kisar beras hingga separuh hancur.



3. Masukkan beras dalam periuk rice cooker dan basuh beras macam biasa sebanyak 2 kali (buang air basuhan beras perlahan-lahan). Masak bubur macam biasa.



PENTING:

1. Masa masak bubur dalam rice cooker, tekan button untuk "cook".

2. Pastikan periuk ditutup.

3. Dalam masa 15 minit, check bubur anda. Kalau dah mendidih, kacau bubur dan pastikan bubur nasi masak dengan rata. Kalau kurang air, masukkan air sedikit demi sedikit.

4. Kadang-kadang button beriuk akan beralih pada "warm". Tekan "cook" semula sehingga bubur betul-betul dah jadi BUBUR NASI.

5. Pastikan tutup periuk di sengetkan sedikit.

6. Lepas dah jadi bubur, tukar button rice cooker kepada "warm".

No comments: