Saturday, November 5, 2011

Asam Pedas Melaka

First time hubby suh masak Asam Pedas Melaka memang mendebarkan. Yolah... selalu den masak Asam Pedas Johor jer. Bila dah dapat resepi, mulalah memasak. Bila dah siap, takut plak rasa tak sesedap mana. AKHIRNYA.... 2 thumbs up from my hubby... alhamdulillah. Pas tu kalau hubby suh masak asam pedas lagi confirm kena masak melaka style la... So, jom kita kongsi resepi..



Bahan2nya :


4 ketul ikan duri / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
*4 biji bawang merah
*1 biji bawang putih
*2 cm halia
*10 tangkai lada kering (di buang biji dan di rendam)
*3 cm belacan
*2 cm kunyit hidup
*1 sudu besar lada hitam
*1/2 sudu kecil juntan manis
*1/2 sudu kecil jintan putih

3 batang serai - dititik
1 sudu kecil halba
daun kesum + bungan kantan
bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)
2 keping asam keping
Air secukupnya
garam
serbuk perasa


Caranya :

1. Semua bahan-bahan yang bertanda * di blender dengan sedikit air.

2. Panaskan minyak dan masukkan halba. Bila dah naik bau, masukkan bahan-bahan yang telah di blender bersama serai. Kacau bahan-bahan tadi hingga naik minyak. (jgn sampai hangus tau).

3. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau sebentar dan masukkan ikan dan asam keping.

4. Masukkan baki air tadi. (terpulang pada kawan-kawan untuk menentukan kuah asam pedasnya. Kalau nak kuah banyak lebihkan air, kalau tak kuahnya paras-paras ikan jer).

5. Then, masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa.

6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Perasakan dulu garam n masamnya (kalau kurang masin tambah garam, kalau kurang masam tambahlah asam keping lagi).

7. Bila dah mendidih, masukkan bendir/terung. Tutup periuk dan masak lagi 3 minit @ sehingga bendir/terung tadi masak.

No comments: