Bahan2 dikisar halus:
20 tangkai lada kering (dibuang biji dan di rendam dengan air panas)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 1/2 biji buah keras
Bahan2 yang lain:
1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
1/2 biji bwg besar dihiris
1 biji bawang putih dihiris
1/2 inci halia di cincang halus
1 1/2 paket kari daging babas
1 batang kayu manis
4 biji bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil halba
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 keping asam keping
3 tangkai daun kari
2 biji ubi kentang di belah 4
minyak utk menumis
garam & serbuk perasa
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, masukkan halda, kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan bawang besar hingga naik bau (pastikan jgn sampai hangus plak).2. Masukkan daun kari dan rempah yg dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan ayam dan kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 5 minit dengan api sederhana.
4. Masukkan garam, serbuk perasa, asam keping serta santan cair. Kacau sebentar. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam dan kentang masak.
5. Apabila ayam sudah masak, masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
6. Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap.
No comments:
Post a Comment