Monday, November 7, 2011

Sup Ikan Merah



Bahan2 kisar & rempah:

6 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil lada hitam
1 1/2 biji buah keras
2 sudu besar rempah sup "Adabi"
1 sudu besar rempah kurma "Adabi"
Garam secukup rasa
Kentang 2 biji di belah 4

Bahan2 lain:

1 ekor ikan merah (sederhana besar)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 ulas bawang putih, dihiris halus
1/2 inci halia, di cincang halus
Daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan

Cara-cara:

1. Ikan dibersihkan dan dipotong ikut suka.

2. Satukan bhn2 kisar dgn rempah sup dan rempah kurma. Gaul rata.

3. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 3 camca besar), tumis, bawang merah/putih/halia yg dihiris, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi. Masukkan rempah tadi dan tumis hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.

4. Masukkan kentang dan air secukupnya. Biarkan mendidih dan pastikan kentang sudah empuk. Masukkan ikan dan masak dgn api sederhana hingga ikan masak (kurang lebih 15 minit). Perasakan dgn garam.

5. Sebelum makan taburkan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng.

No comments: