Bahan-Bahan:
4 ekor sotong (bersihkan, tos dan potong ikut suka)
1 keping asam keping
2 biji lada merah (dihiris kasar)
garam dan serbuk perasa
Air secukupnya
minyak utk menumis
*2 inci kunyit (dihiris memanjang)
*1 inci halia (dihiris memanjang)
*2 ulas bawang putih (dihiris)
*1 biji bawang besar (dihiris)
*2 batang serai (dihiris halus)
*10 biji cili api (dihiris kasar. Boleh di kurangkan atau dilebihkan ikut citarasa)
Cara-Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Bila dah panas, tumis semua bahan yang bertanda * hingga naik bau.
2. Masukkan sotong dan asam keping. Kacau sebentar. Kalau rasa nak tambah kuah, masukkan sedikit air. Tapi air dari sotong tu akan keluar jugak so agak2 byk mane nak tambah air yer.... Tutup sebentar.
3. Bila sotong dah empuk, masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya (kalau nampak kuah sotong macam nak kering, bolehlah tambahkan sdikit air). Masukkan hirisan cili merah. Kacau lagi dalam 3 minit.
4. Siap dan hidangkan.
Selamat Mencuba.....
No comments:
Post a Comment