Wednesday, February 5, 2014

T.R.I.F.L.E

Assalamualaikum....

Apa khabar semua?? Sekarang tengah musim panas. Banyakkan minum air mineral yer kawan-kawan. Kalau minum air yang ada color tu pun boleh juga tapi nanti tekak perit plak.

Kat sini dah lama betul tak hujan.. Walaupun panas, tapi angin tetap ada. Alhamdulillah.

Hari ni nak kongsi buat TRIFLE yang simple. Dapat juga sejukkan tekak...



Bahan-Bahan:

STEP 1
1/2 magkuk agar-agar kering yang telah dipotong kecil-kecil
1 1/2 mangkuk air (guna mangkuk yang sama untuk sukat agar-agar tadi)
Gula Secukupnya
1 helai daun Pandan/ 1/2 sudu kecil esen pandan
Pewarna Merah @ Sirap Ros

Cara-Cara:
1. Rendam agar-agar hingga kembang dan toskan airnya.
2. Didalam periuk masukkan agar-agar tadi bersama 1 1/2 mangkuk air. Masak diatas dapur dengan api yang sederhana . Kacau sebentar.
3. Masukkan gula secukupnya, pewarna merah@sirap ros dan simpulan daun pandan.
4. Sekali-sekala kacau hingga agar-agar mendidih dan larut kesemuanya.
5. Matikan api dan tuang agar-agar didalam loyang atau acuan yang kecil. Jangan tuang penuh-penuh, hanya 1/2 dari loyang atau acuan. Biarkan sejuk.
STEP 2 
Bahan-bahan
1 cawan tepung bird custard
5 cawan susu cair (2 cawan susu cair + 3 cawan air (air buah-buah dalam tin + air biasa untuk dijadikan 3 cawan air))
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Kacau sehingga semua sebati.
2. Masak diatas api yang sederhana dan kacau perlahan-lahan.
3. Apabila adunan dah nampak pekat dan berkilat. Padamkan api.




STEP 3
1. Dengan menggunakan grafu, lorek-lorekkan permukaan agar-agar yang dah keras tadi.
2. Tuangkan puding keatasnya.
3. Taburkan buah-buahan dalam tin diatas puding tadi.
4. Sejukkan dalam peti ais sebelum di hidangkan...



SELAMAT MENCUBA....

1 comment:

Anonymous said...

lucky club: online casino site without registration
If you are new to the gambling world, you can enjoy the best online gambling experience. Whether you prefer slots or luckyclub.live table games, Lucky Club is the place to