Assalamualaikum semua...
Hari ni terbaca satu artikel dari google tentang kebaikan PETAI.... Jom kita kongsi bersama..
25 Okt- Keenakan petai sebagai ulam, jeruk, mahupun
menjadi bahan dalam masakan seperti sambal tumis udang atau sambil ikan
bilis dan sebagainya, membuatkan penggemar-penggemar petai berasa lapar.
Di sebalik keenakan petai bersama kesan bau mulut yang kurang
menyenangkan, petai turut mempunyai khasiat dan nilai perubatan yang
tinggi. .
Pokok petai merupakan spesis pokok asli yang tingginya sekitar 30 meter,
dan banyak tumbuh di kawasan hutan Malaysia, Indonesia dan Thailand.
Buah petai mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding
buah-buah hutan yang lain. Selain itu, buah petai mengandungi kalsium,
fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1, B2 dan C (vitamin C
boleh jadikan anda awet muda!). .
Yang paling berkhasiat ialah petai yang segar dan besar buahnya. Jadi
jika memilih petai di pasar tu, pilihlah yang bijinya nampak besar dan
segar, itulah yang terbaik. .
KHASIAT PERUBATAN PETAI
Biji Petai
* Khasiatnya ialah apabila dimakan dapat merawat masalah hati (liver),
busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat
membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.
Daun
* Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.
Akar (kulit akar)
* Ini khusus untuk rawatan kencing manis (diabetes), juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.
Khasiat Petai Belalang
Petai belalang mempunyai buah yang kecil. Petai Belalang ini boleh
didapati di kawasan kampung. Petai Belalang ini baik bagi mereka yang
hendak merawat masalah buah pinggang, caranya ialah dengan mengeringkan
sejumlah petai belalang. Setelah itu masukkan petai-petai yang telah
dijemur kering itu ke dalam air panas. Minumlah ia setelah membiarkan
seketika. Sangat mujarab. Bagi sesiapa yang ada masalah buah pinggang,
bolehlah cuba. Setelah beberapa kali meminumnya, boleh jumpa doktor
untuk membuat pemeriksaan
.
No comments:
Post a Comment